2015. már 05.

Bocsi Bochi, ez azért durva volt

írta: Barabás Richárd
Bocsi Bochi, ez azért durva volt

Te Gábor!

Én őszintén kedvellek téged. Emlékszem, gyerekkoromban, mikor a család nyaralni ment, az autóban gyakran hallgattunk téged és Lalikirályt. Bár - bevallom - gyerekfejjel még nem értettem mindent, amiről beszéltek, azért igencsak lenyűgözött a dumátok. Viccesek voltatok, gúnyolódók és provokatívak. Le a kalappal, így kell ezt csinálni!

De azért lássuk be, tegnap átléptél egy határt. Egy nagyon csúnya határt.

Egy olyan embernek, mint neked, akit talán milliók ismernek és biztosan tíz- vagy akár százezrek hallgatnak akár nap mint nap, elképesztő a felelőssége abban, hogy a hallgatói mit kapnak tőle. Éppen ezért volt durva ez a tegnapid, ahol gyakorlatilag olyan szexista és sztereotípen hímsoviniszta voltál, hogy a fal adta a másikat! Az egy dolog, hogy a “Szőke vagy gyereket szeretnél tőle” című játékod önmagában is tárgyiasít embereket, pusztán azért mert a gép úgy dobta (vagy a jóisten úgy akarta), hogy történetesen XX kromoszómával rendelkezzenek. Tudniillik - és kínos, ha erre nekem kell felhívni a figyelmed - egy nő nem “csak arra jó”, hogy megdugjuk vagy beküldjük a kisszobába pelenkázni, míg mi (XY emberek) a TV előtt iszogatjuk jól megérdemelt hideg sörünket.

Te azonban nem álltál meg itt, hanem belenyúltál a tutiba és odáig mentél, hogy a játékodban felsorolt nők két erős cédula közül választhattak: hülyék vagy annyira hülyék, hogy meg is kéne őket ütni. Hát elmész te...

Értem én, hogy te egy vicckifli vagy. Azt is értem, hogy ilyen alpári ostobasággal jól el lehet szórakoztatni a népeket. Csakhogy, mint fentebb írtam, neked felelősséged van. És egy ilyen ostobasággal egy nagyon is létező társadalmi problémára akár öntudatlanul is ráerősíteni, mérhetetlen nagy felelőtlenség. Tudod, a családon belüli erőszakra gondolok. Asszonyverés, vakkomondor, ilyesmi… Itthon hetente egy nő, havonta egy gyerek hal meg emiatt és az is biztos, hogy tízezrek szenvednek tőle.

Csak egy pillanatra képzeld el, hogy az a kisgyerek, aki egy családi nyaraláson vagy reggel suliba menet téged hallgat és szeret téged és bír téged, azt hallja a rádióból, hogy tök oké nőket így kezelni.

Gondolom, érted, hogy ez nem csak akkor kibaszottul gáz, ha a gyerekek hallják…

Ne érts félre, én aztán tényleg azt gondolom, hogy mindennel lehet viccelni.  Amivel nem viccelünk, attól félünk és amitől félünk, az tabu lesz, amiről nem beszélünk. Amiről nem beszélünk, az megoldatlanul görög tovább az életünkben, aztán akár még tovább, generációkon át.

És tényleg lehet valakit bátran hülyének, ostobának, faszfejnek tartani, ha olyan ember. Akár férfi, akár nő. De tisztelettel arra kérnélek, hogy középkori, hülye és ostoba társadalmi előítéletekre ne játssz rá! És nem azért, mert híres médiaszemélyiség vagy. Hanem mert nem vagy csököttagyú. Legalábbis remélem...

Szólj hozzá