2015. már 17.

MTVA: A Nagy Nemzeti Triceratops-kaki

írta: Barabás Richárd
MTVA: A Nagy Nemzeti Triceratops-kaki

Update: Ahogy az Origo is beszámolt róla, már a BBC-n is  beszédtéma volt az új M1 bedőlése! Nem bírom megállni, muszáj gratulálnom a készítőknek! Egy nap működés után bekerülni a világ egyik legismertebb televíziójába, fantasztikus teljesítményről tanúskodik! Ebben az esetben sajna negatív teljesítményről, de ne legyünk ünneprontók! Hiszen minden művész tudja:  valami igazán jó szart csinálni, a legnehezebb dolgok egyike!

Vasárnap startolt a Gucci-táskás propagandaguru Habony Árpád nevével összefüggésbe hozott „nemzet tévéje” és végre mindenki megláthatta, mire is folyik el a hazai televíziózásban rekordösszegnek számító 80 milliárd forint közpénz. Előrevetítve: ennél még egy nagy nemzeti triceratops kakidomb is kevésbé bűzlene.

Lássuk az első nap mérlegét:

A megújult Nemzeti Hírcsatorna  bemutatkozása egyértelmű bizonyságát adta, hogy a kommunikáció, a televíziózás mégiscsak egy komoly szakma, amelynek szabályait nem lehet büntetlenül figyelmen kívül hagyni. Pillanatok alatt nyilvánvalóvá vált, hogy néhány hét alatt, valami Habony-féle gyorstalpalón, legfeljebb a hírhamisítás fortélyait lehet elsajátítani. Koncepciótlan, dilettáns kapkodás lett a nagy debütálásból. Egy nap alatt sikerült megdönteni a 24 órán belül megismételt Orbán-beszédek rekordját. Mélyen meglepő és mulatságos volt a 350 ezerért blogoló Lánczi Tamás cseppet sem elfogult kommentárja, miszerint „a zemberek már ki voltak éhezve rá, hogy lássák a miniszterelnököt". 

Dicséretet érdemel viszont, hogy  a csatorna, úgy tűnik, összehozta az eddigi legdrágább időjárás-jelentését. 12 óra leforgása alatt élő „meteorológiai” híreket legalább hússzor láthattunk, a műsorvezető alkalmatlanságán túl azonban nem sok mindenre derült fény, mivel műholdképek hiányában pont az időjárásról nem sikerült túl sokat megtudnunk. Sebaj! A női nemet viszont sikerült tárgyiasítaniuk. Mind „Bori”, mind „Csilla” esetében láthatóan az lehetett a mélyen átgondolt koncepció, hogy csinos fiatal hölgyekkel növeljék a nézettséget. Érdemi közreműködésre azonban nem adtak lehetőséget nekik, a „meteorológus” mellett csupán az 1-1 mondattal szereplő biodíszletnek szánták őket. A nézettség azonban makacs dolog, a Nielsen adatai szerint vasárnap 17.45-kor egyenesen a 0,0 százalékot „verdeste”. Ehhez a magunk részéről gratulálunk, mert egy minden háztartásban fogható adás esetében ez igazi truváj.

A technika ördögével is alaposan meggyűlt a baja a házi propagandatévének. Délután 3 órára teljesen összeomlott a csatorna működése. A szerkesztők is jobbnak látták elsötétíteni a képernyőt. A fekete képernyővel megszakított adás tökéletes jelképe annak, hova és mire folyik le a 80 milliárd adóforint: az nagy semmibe, a sötétségbe, az átláthatatlanságba. Legyünk őszinték: az új magyar köztévé semmi más, mint az „orbánfüggők” politikailag addiktív, dilettáns módon összeeszkábált valóságshowja.

Slusszpoén: a nemzeti tévének minden bizonnyal sikerült Magyarország legdrágább stúdiódíszletét is megrendelnie, hogy, hogy nem, épp egy külföldi cégtől. A jelek szerint, épp a Nemzeti Hírcsatorna vezetői nem bíztak a magyar kreativitásban… A díszletre mindenesetre nagyon büszkék lehetnek, mert a hírcsatornától elvárható híreket is háttérbe szorítva kezdetben inkább a tervezőkről szóló  PR-filmet ismételgették.

Gratulálhatunk minden készítőnek! Közel a medence alja, ennél mélyebbre már elképzelni sem tudom, hogyan süllyedhetnének! Hasonlóképpen „sírjak vagy nevessek” kategória az is, hogy Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója helytelenül hajtogatott (olasz) kokárdával a mellén magyarázta a bizonyítványt egy tegnapi interjúban.

De nincs minden veszve. A PM-nek van konstruktív, kármentő javaslata. Szabó Tímea, a PM társelnöke, független parlamenti képviselő a köztévé csúfos vasárnapi debütálása kapcsán a tegnapi parlamenti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a Párbeszéd Magyarországért már pénteken benyújtott egy módosító javaslatot, amellyel a közmédia éves támogatását a felére, azaz évi negyven milliárd forintra szeretné csökkenteni. A PM szerint az így felszabaduló pénzt végre értelmes dologra, például a tavaszi és a nyári szünetben szükséges gyermekétkeztetésre fordíthatnánk.

Szólj hozzá

m1 köztévé mtva