2015. ápr 20.

Hallgatók, lázadás, Gömbaula

írta: Barabás Richárd
Hallgatók, lázadás, Gömbaula

Közéleti aktivitásom két évvel ezelőtt kezdődött az ELTE Lágymányosi campus Gömbaulájában. Akkor a keretszámok drasztikus visszavágása dühítette fel a hallgatókat, most az, hogy kiderült: az Emmi megszüntetné a nemzetközi és társadalmi tanulmányi alapszakokat (és az ipari termék- és formatervező mérnöki alapszakot, de miért nem lepődünk már meg semmin?) Az csak a kisebbik baj, hogy ezáltal az egyetem jelentős bevételi forrásoktól esne el. Az igazán elkeserítő az, hogy a Fidesz-KDNP, élén a pocakosodó, teljhatalmú keresztapával, immár nyilvánvalóan a társadalmi folyamatokra érzékeny, autonóm gondolkozású, tájékozott és kritikus fiatalok továbbtanulását, boldogulását, egész jövőjét veszélyezteti.
 
Ez ellen szóval és tettel is tiltakozni, lázadni kell!
 

Ma ismét összegyűlnek a hallgatók a Gömbaulában, hogy fórumot tartsanak. (Szerintem már ettől kiveri a víz a jó öreg Balog Zoltánt.) nehezen visszaadható a felháborodott egyetemisták gyűlésének hangulata: szinte vibrál a feszültség a levegőben, tapintani lehet az ellenállást és a tettrekészséget, a fiatalok elszántságát, indulatát és a lendületet, amely bizony hiánycikk ebben az országban. Nem véletlen, hogy az Orbán-kormány mindenáron megpróbálja letörni azt.

Hogy mi történik majd? Ezt nem lehet megmondani. De szóba jöhet a hídfoglalás, egy Kossuth-téri tüntetés, spontán szerveződő tiltakozó akciók, felvonulások,  ultimátum... kreativitásból nem lesz hiány.

Mivel 2-3 éve a HaHás tüntetések idején felszedtem némi tapasztalatot, egyetlen gyakorlatias jó tanáccsal segíteném a fórumozókat:

Ne vesszetek el a részletekben!
Persze vitassatok meg mindent, rágjatok át minden kérdést, minden lehetőséget és gondolatot, ami csak felmerül. De a feladatok végrehajtásával bízzatok meg néhány embert, mert bármilyen nagyszerű is egy mozgalom vagy egy kezdeményezés, h
a 1000 ember elkezd azon vitatkozni a részleteken, pl., hogy milyen legyen egy kiáltvány betűtípusa és hasonlók, akkor az ügy menthetetlenül elveszett. Válasszatok - akár ideiglenes - vezetőket, akitől elvárjátok a teljesítményt, és megbíztok bennük! Ez a legfontosabb: Bízzatok egymásban!

1_9.jpg

Mi is ott leszünk páran a ZöldFront fiatal aktivistái közül. Részben azért, mert kíváncsiak vagyunk, részben azért mert több tagunk is érintett, néhány éve még ők is a Társadalomtudományi karra jártak. Szeretnénk kifejezni az együttérzésünket és felajánlani a támogatásunkat. Beleszólni, "rárabolni" persze nem fogunk. Hányingerem van attól, amikor "impotens" politikusok a fiatalok lelkesedését próbálják arra használni, hogy legyen egy fasza sajtótájékoztatójuk. Mi nem tesszük ezt, de a jelenlétünkkel kifejezzük a szolidaritásunkat.

Ha konkrét segítségre van szükségetek, keressetek meg bennünket, ott leszünk. Mi épp ezekért az ügyekért vágtunk bele az oly lenézett és lejáratódott politizálásba. Lehet és kell azt is jól csinálni. Lehet és kell az ilyen ügyekben kiállni, ellenállni, küzdeni. Egyszer már sikerült, most is sikerülni fog!

Szólj hozzá