2015. máj 23.

Hol az a metszőolló, Gábor?

írta: Barabás Richárd
Hol az a metszőolló, Gábor?

Nyílt levél Vona Gábor Jobbik-pártelnöknek

 Tisztelt Pártelnök Úr! Kedves Gábor!

Az utóbbi időben a Jobbik elnökeként többször kijelentetted, hogy az új, néppárti stratégiádba nem férnek bele a szélsőséges, rasszista nézetek és csak eltévelyedésből vannak a Jobbiknak olyan tagjai vagy szavazói, akik olyan programpontokra számítanak, amely faji, vallási alapon vagy bármilyen egyéb tekintetben különbséget tesz az emberek között.

Az idézett kijelentéseiddel egy baj van: nem felelnek meg a valóságnak! Azt mondod, hogy rasszistáknak nincs helye a pártodban, a Jobbik jelöltjeinek botrányos fajgyűlölő kijelentései és tettei mégis rendre következmények nélkül maradtak.

A pártod szövetségesei között is szép számmal találni szélsőséges szervezeteket. Elég csak megnézni a Jobbik pártalapítványának kifizetési listáját:

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom az Adolf Hitler születésnapját népszerűsítő Betyársereg testvérszervezete, amely összesen 38 millió forintot kapott a pártodtól, miközben olyan vállalhatatlan szélsőjobboldali rendezvényt finanszíroztak, mint a Magyar Sziget. 

8, 67 millió forinttal finanszíroztátok a Magyar Jelen szervezetet, amely szerinta zsidók idegenek”, és „nagyon igaza volt Hegedűs Lorántnak, mikor a galíciai jöttmentek, a bennünket saját hazánkban kirekesztők kirekesztésére" szólított fel.

A 2008-ban rendőrökre támadó és ezért jogerősen elítélt, így büntetett előéletűnek számító Samu Tamás Gergő 558 ezer forintért készített tanulmányt a pártodnak. Mindeközben te Ózd kapcsán magabiztosan hangoztatod Gábor, hogy „a büntetett előéletűek nem fognak elsőbbséget élvezni a lakhatásban a tisztességesek rovására”.

A háborús bűnösként elítélt nyilas pártvezér Szálasit Ferencet és a hungarizmust népszerűsítő Hazatérés Rádiót közel félmillió (488 ezer Ft) forinttal támogattátok.

Összesen 420 ezer forintot kapott a pártodtól az „Akadályozzátok meg, hogy cigányok költözzenek a környéketekre.” mondatáról ismert, a roma honfitársaink elleni uszító, szélsőséges nézeteit nyíltan hirdető Budaházy Edda.

A Horthy-korszakban zsidókat verő antiszemita szervezet nevét viselő Turul Szövetségnek 300 ezer forintot utaltatok.

 A vérvádazó Baráth Zsolt, volt jobbikos képviselő pedig 280 ezer forintot kapott tőletek tanulmányírásra.

 

Kedves Gábor! 

Köreitekben nagy sikert aratott beszédedben azt ígérted, „le fogod nyesni” a párton belüli szélsőséges vadhajtásokat. Ez csak egy jól hangzó retorikai szédítés volt, vagy arra is vonatkozik, hogy kiket finanszíroz a Jobbik?

A vizslakölykökkel cukiskodó, újabban néppárti álarc mögé bújó pártodnak bizonyára fontos, hogy a jóérzésű magyar emberek is tisztán lássák: a Jobbik nem csak a beszédeiben határolódik el a szélsőségektől, hanem pénzügyileg sem támogat szélsőséges nézeteket valló embereket és szervezeteket. 

Arra kérlek, bizonyítsd be, hogy a Jobbik nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjét is új irányt vett.

Állj ki a nyilvánosság elé és magyarázd el, miért finanszíroztok rasszistákat, antiszemitákat és más szélsőségeket valló embereket és szervezeteket.

 

Budapest, 2015. május 23.

 

 

Várom válaszod,

 

Barabás Richárd

a Párbeszéd Magyarországért szakszóvivője

 

Szólj hozzá