2015. már 20.

Ovikáosz Újbudán

írta: Barabás Richárd
Ovikáosz Újbudán

Agyonterhelt pedagógusok és magukra hagyott gyerekek a jövő! - Legalábbis Újbuda vezetése szerint.

Újbudán tegnap került a képviselő-testület elé az 11. kerületi óvodák összevonásáról szóló szakértői anyag. Koncepció. Tervezet. Vagy valami ilyesmi. A lényeg (és erről már az index is írt) az, hogy a korábbi 23 óvodából csinálna a fideszes vezetés 8-at azzal, hogy összevonja őket. A gond csak annyi, hogy a nagy tenni akarásban egy dologra nem gondolnak: senki nem marad a végén a gyerekek mellett, aki megfoghatná a kis kezüket, mielőtt kipottyannak az ablakon.

Miért? Nézzük az alapokat. Önmagában az, hogy különböző intézmények betagozódnak egy nagyobb intézmény alá, még nem ördögtől való. Ez egy strukturális kérdés, ami attól függően, hogy milyenek a vezetők, működhet jól is, meg rosszul is. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Újbudán 4 óvodavezető megy hamarosan nyugdíjba, 3 másik helyen meg pont most kellene pályáztatni. Szóval a szükség is kényszerít és a költséghatékonyságra való törekvés is ösztönöz, hogy bizonyos racionális összevonások megtörténjenek.

Csakhogy az ördög - ahogy mindig - ezúttal is a részletekben lakozik. A koncepció 39. oldalán ez áll: “A nevelői és oktatói munkát közvetlenül segítő alkalmazottak körének meghatározása: [...] óvodánként / 2-3 telephely esetén / 2 óvodatitkári álláshely”. Vagyis nem lesz mindenhol óvodatitkár.

Erre dr. Molnár László alpolgármester azt a szellemes választ bírta adni a testületi ülésen, hogy nézzem meg jobban a koncepciót, hiszen minden oviban lesz 2 álláshely. Pro forma talán igen, dehát az összevont ovik ,összeadódó feladatokat is jelentenek, ez elég logikusnak tűnik. Vagyis 2, azaz kettő darab titkár a 3, azaz három korábbi oviból összetákolt “bokorban” mégiscsak kevesebb még annál is, mint ami korábban volt. Arról nem is beszélve, hogy van olyan ovi, ami most is három tagintézményből áll, vagyis néhány bokorban 5-6 tagintézmény is lehet majd olyan ember nélkül, aki fel tudná venni napközben a telefont!

Ezek a titkárok sok helyen most is félállásban, a minimálbér feléért végzik a munkájukat. (Tudok olyan helyről, ahol egy fél takarítói állást kellett máshonnan elvenni, hogy a magát halálra dolgozó titkár legalább a minimálbért megkapja.)

De nézzük akkor, mit is csinál egy óvodatitkár:

  • ebédlemondás telefonok és emailek alapján.

  • kedvezményes étkezők és hiányzások nyilvántartása

  • honlap karbantartás

  • iktatókönyv vezetése, iratok rendszerezése

  • házipénztár napraksz vezetése

  • szülői tájékoztatások faliújságon, emailen, telefonon

  • étlap kiosztása, szülőknek kifüggesztése

  • postázás az Önkormányzat felé (heti 2 alkalommal)

  • kötelezettségvállalás nyilvántartása

  • dologi kiadások vezetése, postaköltség, egyenleg nyomon követése

  • jelenléti ívek megírása, előző havi lezárása

  • energia napló vezetése

  • szabadságok kiírása, vezeése, távollétek vezetése

  • havi készpénz felvétel elszámolása

  • vidéki bérletek jegyzékének megírása, leadása

  • Erzsébet utalványok jegyzékének vezetése

  • egészségpénztári jegyzékek vezetése

  • fizetési jegyzékek analitikus nyilvántartása, MÁK terhelésekkel való egyeztetése

  • tisztasági eszközök megrendelése, egyenleg figyelése, nyilvántartás egyeztetése a helyettes vezetővel

… és még nagyon sok minden mást, mert a munkakör felénél sem tartok még. Vonjuk le, mi lesz mindebből, ha ezeket a problémákat egymás mellé tesszük.

  1. Több munka jut az amúgy is kevés pénzért dolgozó, agyonterhelt titkárokra.

  2. A tagintézményekben ezért a vezető helyetteseknek kell majd ebből átvenniük valamennyit. (Már ahol nem az összeset, mert nem lesz ugye titkár!)

  3. Csakhogy mivel a vezető helyetteseknek csoportban is kell lenniük és a gyerekekkel pedagógiai munkát végezniük, nem lesz aki ellássa el az adminisztratív feladatokat.

  4. Vagy fordítva: ha a vezető helyettes adminisztratív feladatokat lát el, ki vigyáz a gyerekekre? Ha jön egy szülő, akkor a megbeszélés idejére magukra maradnak a gyerekek? Na de a pedagógus alkotmányos alaptörvényes kötelezettsége az oviban a FOLYAMATOS felügyelet és őt kérik számon, ha bármi történik egy gyerekkel. Lenyel egy gombot, felsérti a bőrét, kipottyan az ablakon… minden az óvónéni/bácsi vállát nyomja és végül sosem az (al)polgármestert meg a képviselőket kérik számon.

Így aztán bárhová is nézünk, valahol mindig lyukra futunk. Az újbudai ovi-koncepció egyértelműen gyenge lábakon áll. Hiába szavazott tegnap az egész 11. kerületi ellenzék (PM, DK, MSZP, LMP, JOBBIK) közösen arra, hogy készüljön egy újabb és szakmailag átgondoltabb tervezet, a fideszes többség gondolkodás nélkül nyomott igen az eredetire. Mily meglepő. :(

Gyerekek, pedagógusok, alkalmazottak… csak rosszul járhatnak az átalakítással. De mikor érdekelte ez a Fideszt?

Szólj hozzá