2015. ápr 02.

Széljegyzet a Kaposvári Egyetem rektorának levele mellé

írta: Barabás Richárd
Széljegyzet a Kaposvári Egyetem rektorának levele mellé

Ma hír volt, hogy a Kaposvári Egyetem rektora húsvét előtt nagypéntekre szabadnapot adott a női munkatársainak, hogy azok "biztosítani tudják a meghitt, békés együttlétet". A rektor úr tavaly már a dress-code kapcsán bizonyságát adta, hogy a nőket másodrendű emberekként kezelő középkorban él. Nem volna itt az ideje átsasszézni a 21. századba?

Félreértés ne essék, a szándék érthető és még értékelhető is. A baj az vele, hogy olyan nemi sztereotípiákat erősít, amelyek szerintem rettenetesen idejétmúltak. Kezdjük azzal, hogy egy olyan álságos családmodellt (férfi-nő-gyerek[ek]) sugall, ami a hétköznapi tapasztalataink szerint egyfelől nem minden esetben valósul meg (pl.: a gyermekét/gyermekeit egyedül nevelő apa nem készülhet fel a meghitt családi ünnepre?) és nem is kell, hogy minden esetben megvalósuljon. (Mi van az egynemű párokkal? Ők dögöljenek meg, mert nem férnek bele a rendes keresztény [hm.. azért Ferenc pápát megkérdezném, hogy mit gondol erről pontosan!] családmodellbe?)

Másfelől miért kell evidenciának tekinteni azt, hogy kizárólag a nő dolga a család meghitt hangulatának megteremtése? Ez - szerintem - egy olyan maradvány, ami egy olyan korból maradt ránk, amelyben a nők társadalomban betöltött szerepe valóban csupán a családi tűzhely melegen tartása és a háztartás vezetése volt. De ez ma már szerencsére nincs így. Az egész gondolat pont ezért szexista és soviniszta, hiszen azt sugallja, a férfi dolga a családi kényelem élvezete, míg a nőé annak megteremtése.

Szóval a jó szándékot kétségbe nem vonva jelezném, érdemes volna végre a 21. században élni.

Avagy, nem tűnne furcsának, ha az eredeti levél helyett mondjuk ez ment volna ki?

Rektori és Kancellári Körlevél Az Egyetem női alkalmazottainak Körlevele
Munkáltatói intézkedésről tájékoztatás

Tisztelt Munkatársak!

2015. március 29-ével kezdetét vette a nagyhét, a nagyböjt utolsó hete, mely virágvasárnaptól nagyszombatig tart. Készülve a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, Jézus feltámadásának megünneplésére, arra az elhatározásra jutottunk és azt a döntést hoztuk, hogy a Kaposvári Egyetemen a rektor és a kancellár az egyetem női dolgozóinak jogkörébe tartozó, általános munkarendben foglalkoztatott női férfi munkavállalókat mentesítjük 2015. április 3-án a munkavégzési kötelezettség alól, annak érdekében, hogy méltóképpen fel tudjanak készülni az ünnepre, családjaik számára biztosítani tudják a meghitt, békés együttlétet elintézzék a bevásárlást, leakasszák a sonkát, megszereljék a csapot, kitakarítsanak és családjaik számára biztosítani tudják a meghitt, békés együttlétet.
Kérjük az egységvezetők közreműködését a döntés végrehajtásában.
Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdés, észrevétel merülne fel, kérjük a rektor@ke.hu vagy a kancellar@ke.hu email címeken jelezzék.

Áldott, békés Húsvéti Ünnepet kívánunk a Kaposvári Egyetem minden Polgárának!

Kaposvár, 2015. március 31.

Prof. Dr. Szávai Ferenc Dsc
rektor

Dr. Borbás Zoltán
kancellár

Az egyetem női dolgozói

Zárszóként: mi lenne, ha inkább arra törekednék, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb módon tudja biztosítani a "családi meghittséget" (akármit is jelentsen ez), ahelyett, hogy idejétmúlt modelleket próbálnánk a társadalomra erőltetni? 

Szólj hozzá