Barabás Richárd

Kiálts velem!

2015. nov 27.

Mi a fenének Alapjövedelem?! - Benyomások egy Alapjövedelem-konferenciáról

írta: Barabás Richárd
Mi a fenének Alapjövedelem?! - Benyomások egy Alapjövedelem-konferenciáról

Vendégszerzőnk: Dobrovits Orsolya írása

Az Alapjövedelem a kiszolgáltatottságot szüntethetné meg, mégpedig azonnal. Munkavállalói szempontból, és  szakszervezeti szempontból mindenképpen pozitív hatása lenne, mert azt az öntudatot adná vissza, hogy a munkavállalók kollektívája egyenrangú fél a munkaadókkal, nota bene az állammal szemben.

A Feltétel Nélküli Alapjövedelemről, vagy az Alapjövedelemről kevés szó esik a hazai“munkaalapú társadalomban”, annak ellenére, hogy a munkahelyek száma nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában folyamatosan csökken.  Az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület szervezésében 2015. november 20-21-én, Budapesten a Classic Hotelben tartottak erről egy rangos nemzetközi konferenciát. A résztvevők ...

Tovább Szólj hozzá

2015. okt 13.

Milyen Feri?

írta: Barabás Richárd
Milyen Feri?

Nagyon úgy érzem, hogy így 2015 vége felé bizonyos tévképzetekkel itt lenne az ideje leszámolnunk. Az egyik ilyen Gyurcsány Ferenc messianisztikus tehetsége. A másik pedig a nem létező “demokratikus ellenzék” mítosza.

Nem volt még olyan régen, amikor GyF bejelentette, hogy lemond a miniszterelnökségről. Hosszú agónia volt, mire ez a történet kiszenvedett és egy ország lélegzett fel: na végre! Ide vezetett a színjáték-kormányzás, a politikai bizalomvesztés,  a gazdasági válság rossz kezelése és persze egy erős, jól szervezett ellenzék Orbán Viktorral az élén, aki bizony minden adódó lehetőségre úgy vetette rá magát, mint kiéhezett oroszlán a sérült antilopra.

Ugorjunk előre az időben. 2014. Az ellenzék egy jelentős ...

Tovább Szólj hozzá

MSZP Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc Újbaloldal

2015. júl 09.

Ne féljetek!

írta: Barabás Richárd
Ne féljetek!

Hiszek abban, hogy nagyban felelősek vagyunk azért, milyen világot teremtünk magunknak. Minden egyes döntésünkkel hozzáteszünk valamit az életünkhöz, ahhoz az élethez, amelyet másokkal együtt kell eltöltenünk ezen a Földön. Éppen ezért felelősség van mindannyiunk vállán. Nem mondhatjuk, hogy csak elszenvedői vagyunk az életnek, pont ellenkezőleg! Mi magunk vagyunk, akik képesek lehetünk változtatni a világon, amikor úgy érezzük, rossz irányt vettek körülöttünk a dolgok.

Hiszek abban, hogy minden egyes ember értékes és mindannyiunknak eredendő jogunk rátalálni önmagunkra.

Hiszek abban, hogy senkit sem ítélhetünk el azért, aminek született. Döntéseink és cselekedeteink jelentik az egyedüli mércét, amely megmérhet minket.

...

Tovább Szólj hozzá

2015. máj 23.

Hol az a metszőolló, Gábor?

írta: Barabás Richárd
Hol az a metszőolló, Gábor?

Nyílt levél Vona Gábor Jobbik-pártelnöknek

  Tisztelt Pártelnök Úr! Kedves Gábor!

Az utóbbi időben a Jobbik elnökeként többször kijelentetted, hogy az új, néppárti stratégiádba nem férnek bele a szélsőséges, rasszista nézetek és csak eltévelyedésből vannak a Jobbiknak olyan tagjai vagy szavazói, akik olyan programpontokra számítanak, amely faji, vallási alapon vagy bármilyen egyéb tekintetben különbséget tesz az emberek között.

Az idézett kijelentéseiddel egy baj van: nem felelnek meg a valóságnak! Azt mondod, hogy rasszistáknak nincs helye a pártodban, a Jobbik jelöltjeinek botrányos fajgyűlölő kijelentései és tettei mégis rendre következmények nélkül maradtak.

A pártod szövetségesei között is szép számmal találni szélsőséges szervezeteket. Elég csak ...

Tovább Szólj hozzá

2015. ápr 20.

Hallgatók, lázadás, Gömbaula

írta: Barabás Richárd
Hallgatók, lázadás, Gömbaula

Közéleti aktivitásom két évvel ezelőtt kezdődött az ELTE Lágymányosi campus Gömbaulájában. Akkor a keretszámok drasztikus visszavágása dühítette fel a hallgatókat, most az, hogy kiderült: az Emmi megszüntetné a nemzetközi és társadalmi tanulmányi alapszakokat (és az ipari termék- és formatervező mérnöki alapszakot, de miért nem lepődünk már meg semmin?)  Az csak a kisebbik baj, hogy ezáltal az egyetem jelentős bevételi forrásoktól esne el. Az igazán elkeserítő az, hogy a Fidesz-KDNP, élén a pocakosodó, teljhatalmú keresztapával, immár nyilvánvalóan a társadalmi folyamatokra érzékeny, autonóm gondolkozású, tájékozott és kritikus fiatalok továbbtanulását, boldogulását, egész jövőjét veszélyezteti.
 
Ez ellen ...
Tovább Szólj hozzá

2015. ápr 02.

Széljegyzet a Kaposvári Egyetem rektorának levele mellé

írta: Barabás Richárd
Széljegyzet a Kaposvári Egyetem rektorának levele mellé

Ma hír volt, hogy a Kaposvári Egyetem rektora  húsvét előtt nagypéntekre szabadnapot adott a női munkatársainak, hogy azok "biztosítani tudják a meghitt, békés együttlétet". A rektor úr tavaly már a dress-code kapcsán bizonyságát adta, hogy a nőket másodrendű emberekként kezelő középkorban él. Nem volna itt az ideje átsasszézni a 21. századba?

Félreértés ne essék, a szándék érthető és még értékelhető is. A baj az vele, hogy olyan nemi sztereotípiákat erősít, amelyek szerintem rettenetesen idejétmúltak. Kezdjük azzal, hogy egy olyan álságos családmodellt (férfi-nő-gyerek[ek]) sugall, ami a hétköznapi tapasztalataink szerint egyfelől nem minden esetben valósul meg (pl.: a gyermekét/gyermekeit egyedül nevelő apa nem ...

Tovább Szólj hozzá

2015. már 20.

Ovikáosz Újbudán

írta: Barabás Richárd
Ovikáosz Újbudán

Agyonterhelt pedagógusok és magukra hagyott gyerekek a jövő! - Legalábbis Újbuda vezetése szerint.

Újbudán tegnap került a képviselő-testület elé az 11. kerületi óvodák összevonásáról szóló szakértői anyag. Koncepció. Tervezet. Vagy valami ilyesmi. A lényeg (és erről már az index is írt ) az, hogy a korábbi 23 óvodából csinálna a fideszes vezetés 8-at azzal, hogy összevonja őket. A gond csak annyi, hogy a nagy tenni akarásban egy dologra nem gondolnak: senki nem marad a végén a gyerekek mellett, aki megfoghatná a kis kezüket, mielőtt kipottyannak az ablakon.

Miért? Nézzük az alapokat. Önmagában az, hogy különböző intézmények betagozódnak egy nagyobb intézmény alá, még nem ördögtől való. Ez egy strukturális kérdés, ...

Tovább Szólj hozzá

2015. már 17.

MTVA: A Nagy Nemzeti Triceratops-kaki

írta: Barabás Richárd
MTVA: A Nagy Nemzeti Triceratops-kaki

Update:  Ahogy az Origo is beszámolt róla , már a BBC-n is  beszédtéma volt az új M1 bedőlése! Nem bírom megállni, muszáj gratulálnom a készítőknek! Egy nap működés után bekerülni a világ egyik legismertebb televíziójába, fantasztikus teljesítményről tanúskodik! Ebben az esetben sajna negatív teljesítményről, de ne legyünk ünneprontók! Hiszen minden művész tudja:  valami igazán jó szart csinálni, a legnehezebb dolgok egyike!

Vasárnap startolt a Gucci-táskás propagandaguru Habony Árpád nevével összefüggésbe hozott „nemzet tévéje” és végre mindenki megláthatta, mire is folyik el a hazai televíziózásban rekordösszegnek számító 80 milliárd forint közpénz. Előrevetítve: ennél még egy nagy nemzeti triceratops ...

Tovább Szólj hozzá

m1 köztévé mtva

2015. már 05.

Bocsi Bochi, ez azért durva volt

írta: Barabás Richárd
Bocsi Bochi, ez azért durva volt

Te Gábor!

Én őszintén kedvellek téged. Emlékszem, gyerekkoromban, mikor a család nyaralni ment, az autóban gyakran hallgattunk téged és Lalikirályt. Bár - bevallom - gyerekfejjel még nem értettem mindent, amiről beszéltek, azért igencsak lenyűgözött a dumátok. Viccesek voltatok, gúnyolódók és provokatívak. Le a kalappal, így kell ezt csinálni!

De azért lássuk be, tegnap átléptél egy határt. Egy nagyon csúnya határt.

Egy olyan embernek, mint neked, akit talán milliók ismernek és biztosan tíz- vagy akár százezrek hallgatnak akár nap mint nap, elképesztő a felelőssége abban, hogy a hallgatói mit kapnak tőle. Éppen ezért volt durva ez a tegnapid, ahol gyakorlatilag olyan szexista és sztereotípen hímsoviniszta voltál , hogy a fal ...

Tovább Szólj hozzá

2015. feb 25.

A kommunizmus áldozatai

írta: Barabás Richárd
A kommunizmus áldozatai

Az áldozat, mindig áldozat.

Nem számít, milyen ideológia végez velünk, a gyilkos mindig gyilkos marad, a halott pedig halott.

Mégsem maradhatnak szó nélkül a kommunizmus áldozatai.

Hiszen mi értelme volna minden évben kokárdát a mellünkre tűzve emlékeznünk Petőfire és a márciusi ifjakra, ha közben elfelejtjük, hogyan kell küzdeni az elnyomás és a zsarnokság ellen? Mi haszna lenne szomorúan lógatnunk az orrunkat valahányszor Auschwitz borzalmairól hallunk, ha közben nem tennénk meg minden hatalmunkban állót, hogy a gyűlölködés országa helyett a béke és az elfogadás Magyarországát teremtsük meg?

És ugyanígy: mi értelme volna koszorút tennünk a kommunizmus áldozatainak emlékművére, ha nem mondanánk ki a nyilvánvaló ...

Tovább Szólj hozzá

kommunizmus áldozatai PM Újbaloldal ZöldFront